اثرات مضر سیگار حتی سال ها پس از ترک سیگار هم روی سیستم ایمنی بدن باقی میماند!
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بانگ بیشه؛ دانشمندان در انستیتو پاستور فرانسه دریافتهاند که حتی سالها پس از ترک سیگار، اثرات توتون بر سیستم ایمنی بدن باقی میماند.
محققان در پژوهش تازه خود تلاش کردند بررسی کنند چه عوامل دیگری، به جز سن، جنس و ژنتیک، در نحوه دفاع از بدن در برابر مهاجمان خارجی نقش دارند.
آنان نمونههای خون ۱۰۰۰ فرد سالم را در معرض ویروسها و باکتریها قرار دادند و پاسخهای ایمنی بدن آنها را ثبت کردند. معیارهای مورد بررسی در این تحقیق شامل ۱۳۶ متغیر از جمله شاخص /نمایه توده بدنی (BMI)، سیگار کشیدن، خواب، ورزش و غیره بود.
پژوهشگران دریافتند که در میان این معیارها، سه عامل سیگار کشیدن، عفونت سیتومگالوویروس نهفته (ویروسی بدون علامت در خانواده تبخال) و شاخص توده بدنی بیشترین نقش را داشتند.
سیستم ایمنی بدن سیگاریها وقتی با باکتری تحریک میشود، واکنشهای التهابی بیشتری از خود نشان میدهد. هرچند این واکنشهای التهابی با ترک سیگار از بین میرود، اما اثرات سیگار بر پاسخهای سلولهای «لنفوسیت تی» (نوعی از سلولهای سیستم ایمنی که به حفاظت از بدن در برابر بیماری کمک میکنند) سالها پس از ترک ادامه پیدا میکند.
مقایسه پاسخهای ایمنی در سیگاریها و سیگاریهای سابق نشان داد که پاسخ التهابی پس از ترک سیگار به سرعت به سطوح طبیعی بازگشت، در حالی که تأثیر آن بر ایمنی سازگار بدن برای ۱۰ تا ۱۵ سال ادامه داشت.
این برای اولین بار است که تاثیر طولانی مدت سیگار بر پاسخهای ایمنی بدن به صورت علمی ثبت میشود.
محققان میگویند که به نظر میرسد سیگار با تأثیر بر «بیان ژن» منجر به تغییرات پایدار در سیستم ایمنی بدن میشود.
«بیان ژن» (Gene expression) فرایندی است که در آن اطلاعات درون ژن استفاده میشود تا یک محصول کاربردی از آن بدست آید.
سازمان جهانی بهداشت میگوید تعداد مصرفکنندگان دخانیات در سراسر جهان در حال کاهش است، اما باید اقدامات بیشتری برای کمک به ترک سیگار انجام شود.
این یک کشف بزرگ است که تأثیر سیگار را بر سیستم ایمنی افراد سالم و همچنین سیستم ایمنی افراد مبتلا به بیماریهای مختلف معلوم میکند».
«این یافتهها درک جدیدی را در مورد تاثیر سیگار بر سلامت انسان ونقش اثرات محیطی قابل تغییر بر تنوع پاسخ ایمنی ونیز شکل گیری سرطان های وابسته به سیگار ارائه میدهند.
دانشمندان میگویند هنوز مطالعات بیشتری بر روی جمعیتهای متنوعتر مورد نیاز است تا تعاملات پروتئینی و ژنی تحت تاثیر سیگار شناسایی شوند.
✍بازنویسی: دکتر پیمان پرچمی
انتهای پیام/