پنجشنبه, ۱۸ بهمن ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | 2025-02-06
کد خبر: 1477 |
تاریخ انتشار : ۲۰ فروردین ۱۴۰۳ - ۱۳:۴۳ | ارسال توسط :
223 بازدید
1

طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی(WHO) میزان نمک دریافتی روزانه در افراد سالم و کمتر از ۵۰ سال، باید کمتر از ۵ گرم (یک قاشق مربا خوری ) باشد.
در افراد بالای ۵۰ سال یا مبتلا به بیماری قلبی، این میزان باید به کمتر از ۳ گرم در روز برسد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بانگ بیشه؛ منظور از نمک مصرفی مجموع نمکی است که برای پخت غذا استفاده می شود به علاوه نمکی که از انواع دیگر غذاهای آماده مانند: پنیر، رب گوجه فرنگی و انواع سس ها به بدن می رسد.
سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد، حدود ۳۳% بزرگسالان دنیا (یک سوم یا از هر ۳ نفر یکی) فشارخون بالا دارند.
طبق توصیه این سازمان، با کاهش مصرف نمک به کمتر از ۳ گرم در روز ( تقریبا معادل یک قاشق چایخوری) می‌توان مرگ و میر بیماری‌های قلبی – عروقی را کاهش داد.
ولی علاوه بر بیماری های قلبی عروقی، مصرف زیاد نمک باعث اثرات نامطلوب دیگری نیز بر سلامتی می شود، از جمله، بیماری منیر، بدتر شدن بیماری کلیوی، شروع حمله آسم، پوکی استخوان، تشدید مایعات، احتباس، سنگ های کلیوی، و… رژیم های غذایی حاوی مقادیر زیادی از مواد غذایی حفظ شده با نمک و ترشی با افزایش خطر ابتلا به سرطان های معده، بینی و گلو مرتبط است.
سرطان معده یکی از سرطان های شایع در جهان است و بر اساس آخرین آمارهای موجود سالانه ۸۷۰ هزار مورد جدید سرطان معده گزارش می شود که در حدود ۱۰% موارد جدید سرطان ها را شامل می شود. میزان کشندگی سرطان معده هم چنان بالاست و بیش از ۶۲۸ هزار مورد و معادل ۱۲% کل مرگ ومیر ها در کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه جهان است.
چندین علت برای بروز سرطان معده شامل عفونت هلیکوباکتر پیلوری، عادات غذایی، مصرف ماهی های نمک سود، غذاهای پر نمک، آجیل های شور، تنقلات شور (چیپس و انواع فرآورده‌های غلات حجیم شده)، شوریجات ترشی‌ها، غذاهای نمک سود، چاقی، الکل، سیگار و وجود نیترات در مواد غذایی مصرفی و همچنین سابقه فامیلی ذکر شده است.
در انگلستان برآورد شده ۲۴% موارد سرطان معده ( ۳۱% در مردان ور۱۲% در زنان) با مصرف روزانه بیش از ۶ گرم نمک ارتباط دارد.
اگر چه به طور کلی میزان بروز سرطان معده در جهان بخصوص در کشورهای غربی، چین و سایر کشورهای شرق آسیا در دهه های گذشته کاهش یافته، ولی در سایر کشورها این روند کاهشی مشاهده نمی شود، به ویژه اینکه در این کشورها سن بروز سرطان معده کاهش یافته است. کاهش مصرف نمک در جامعه بعنوان یک راهکار اصلی با هزینه اثر بخشی بالا برای پیشگیری از اپیدمی بیماری های قلبی عروقی در کشورهای صنعتی و در حال توسعه شناخته شده است.
مطالعات متعددی ارتباط بین مصرف زیاد نمک و عفونت های هلیکو باکترپیلوری را بعنوان عامل ایجاد صدمه در مخاط معده، هایپز گاسترینمیا و سرطان معده را نشان داده است.
از جمله در یک متاآنالیز ارتباط بین عادات غذایی و خطر سرطان معده در ۲۷۰ هزار نفر از ۷ مطالعه گذشته نگر نشان داده شده است.
این مطالعه نشان داده است که خطر بروز سرطان معده با مصرف زیاد نمک ۶۸ % افزایش می یابد.
حتی مصرف نمک در حد متوسط نیز این خطر را ۴۱% افزایش می دهد.
در افرادی که غذا های پر نمک مثل ترشی‌ها، ماهی نمک سود شده و گوشت‌های فرآوری شده مصرف می کنند، به ترتیب خطر ابتلا به سرطان معده ۲۷% و۲۴% بیشتر است.
کشورهای عضو سازمان جهانی بهداشت توافق کردند تا ۲۰۲۵، مصرف نمک را ۳۰% کاهش دهند.
کاهش مصرف نمک یکی از مقرون به صرفه ترین اقداماتی است که میتوان برای بهبود سلامت مردم انجام داد.
تخمین زده می شود که اگر مصرف جهانی نمک تا حد توصیه شده کاهش یابد، می‌توان از مرگ دو و نیم میلیون نفر در سال جلوگیری کرد.
در ایران مصرف نمک دو برابر حد استاندارد جهانی است یکی از منابع اصلی مصرف نمک در کشور، نمک طعام است اما نمک پنهان موجود در مواد غذایی آماده نیز باعث افزایش مصرف نمک می‌شود.

✍بازنویسی: دکتر پیمان پرچمی
انتهای پیام/

لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط بانگ بیشه در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید